FAQ

V: Ik heb net bericht gekregen dat mijn zorgverzekeraar een nota aan jullie heeft betaald, maar ik had die nota zelf al overgemaakt.
A: Zodra wij een dubbele betaling binnenkrijgen wordt het bedrag ALTIJD aan de patiënt teruggeboekt. Wij boeken NOOIT terug aan een zorgverzekeraar.

V: Wat is een orthopantomogram?
A: Een orthopantomogram (opg) is een overzichtsfoto waarop je veel meer ziet dan op de kleine foto´s die ook nog gebruikt worden. Zaken als scheefliggende verstandskiezen, wortelpuntontstekingen, ontbrekende gebitselementen en nog veel meer afwijkingen zijn hierdoor te vinden.

V: Is roken echt zo slecht voor je gebit?
A: Ja, mensen weten dat je door roken longkanker krijgt, maar je tanden en je tandvlees zijn de eerste weefsels waar het kokendhete mengsel van ontelbaar veel kankerverwekkende stoffen (ook wel sigarettenrook genoemd) tegenaan komt. Je gebit lijdt er zichtbaar onder en je hebt eerder te maken met tandvleesproblemen. Daardoor komt er een geur uit je mond die als zeer onaangenaam wordt ervaren. Klik hier voor meer informatie

V: Er werken bij jullie preventieassistentes. Wat houdt dat precies in?
A: Een preventie-assistente is een tandarts assistente met een extra opleiding. Een assistente ¨met aantekening preventie¨ heeft dan de bevoegdheid voor het zelfstandig werken met patiënten. Ze kan tandsteen handmatig of met ultrasone apparatuur verwijderen en polijsten, mondhygiëne-instructie geven, afdrukken maken en röntgenfoto’s maken, dit alles onder verantwoording en aanwezigheid van één van de tandartsen op dat moment. Verder kan ze pocket statussen, plaque- en bloedingsindexen maken, fluoride behandelingen geven en sealen.

V: Ik ben bang voor de behandelingen door de tandarts.
A: Klik hier voor tips mbt angst.

V: Ik ben zwanger! Je hoort allerlei verhalen hoe slecht dat is voor je gebit. Is dat ook zo?
A: Vroeger ging het bakerpraatje: elk kind kost je een tand. Dat is absoluut niet waar. Wel krijg je door alle hormonale veranderingen makkelijker tandvleesproblemen, maar dat is heel makkelijk te voorkomen. Blijf minstens twee maal per dag je tanden poetsen, vergeet net als anders je tandvlees niet en gebruik minstens één maal per dag floss of tandenstokers. Dat laatste moet je dus ook doen als je tandvlees gemakkelijk bloedt. Soms is het door misselijkheid lastiger om je achterste kiezen goed schoon te krijgen: gebruik dan een electrische borstel. Omdat het kopje kleiner is kom je er makkelijker bij. Beperk wel het gebruik van zoetigheid en suikerhoudende dranken. Vertel het wel aan je tandarts als je zwanger bent. De eerste drie maanden zijn we dan nog voorzichtiger met het maken van röntgenfoto´s en sommige behandelingen kunnen beter worden uitgesteld tot na de bevalling.

V: Hoe verzorg ik het gebit van mijn peuter?
A: Stap als je kindje negen maanden is over van het gebruik van een zuigfles op een drinkbeker. Geef een kind NOOIT een zuigfles met iets anders dan water mee naar bed. Alle andere dranken (zelfs melk!!)  veroorzaken schade aan de tanden. Overdag en `s nachts heeft het de hele tijd sabbelen aan een fles hetzelfde effect als het de hele tijd in je mond hebben van een snoepje: gaatjes in de tanden en kiezen . Het afwennen van een fles is niet gemakkelijk, je moet ze wel een beetje helpen. Een kwestie van volhouden met de volgende tips:

  • kies een wijde beker uit zonder tuit.
  • oefen in het begin met een beetje water.
  • drink samen met je kind (koffie/theetijd) en maak er een leuk moment van.

 
V: Kunt u mij wat meer vertellen over implantaten?
A: Zie deze implantaten flyer.

V: Wat is de beste manier om je tanden te bleken?
A: Wij hebben jaren terug al gekozen voor de methode om thuis met behulp van individuele malletjes te bleken, en hebben daar goede resultaten mee tegen acceptabele kosten. Klik hier voor meer informatie.

V: Ik heb een vraag/opmerking voor de webmaster van deze site, hoe doe ik dat?
A: U kunt uw vraag/opmerking e-mailen naar onze praktijk.