Spoeddienst

Heeft u een ongeval gehad? Of is er een tand uit of los? Neem dan direct contact op met een tandarts. 

Bel bij pijn tijdens kantooruren met het nummer van de praktijk: 0223 681 681 (8:15 – 16:00).

Buiten kantooruren en in het weekend staat onze spoed tandarts in Alkmaar direct voor u klaar. Voor pijnklachten en/of spoedgevallen welke niet tot de volgende werkdag kunnen wachten kunt u bij Tandartsspoedpraktijk Alkmaar terecht via 0900-8602 (voor dit gesprek wordt eenmalig €0,90 in rekening gebracht).

  • 24/7 snel geholpen bij spoed
  • Altijd ruimte voor spoedgevallen

Houd er rekening mee dat u bij een spoedtandarts over het algemeen direct moet afrekenen, de voorkeur is pinbetaling. Onder de 18 jaar zal de nota via de verzekering lopen. Ook dient u zich te legitimeren en wordt er gevraagd naar uw verzekeringsgegevens. Wij vragen u dus om een geldig legitimatiebewijs en zorgpas mee te nemen.

De spoedgevallendienst organiseert de bereikbaarheid / beschikbaarheid van tandartsen en hun waarnemers buiten de normale praktijkuren. De behandeling door een plaatsvervangend tandarts beperkt zich tot het strikt noodzakelijke. Voor eventuele vervolgbehandelingen en voorzieningen wordt u naar uw eigen tandarts verwezen.

Enkele tips die u kunnen helpen!

De uitgeslagen tand

Een val of een klap op uw gebit kan leiden tot het uitvallen of verplaatsen van uw tand. Het is altijd goed om dan zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts. Mocht het om een uitgeslagen melktand gaan, plaats deze dan nooit terug. U vergroot de kans om de opvolger te beschadigen.
Indien het om een blijvende tand gaat dan is het beste wat u kunt doen de tand goed afspoelen met melk of schoonlikken/ zuigen ( geen water gebruiken) zonder te schrobben ( het wortelvlies gaat dan stuk en daarmee de kans op het vastgroeien)en de tand terug te plaatsen. Daarna u zo spoedig mogelijk naar een tandarts begeven. Mocht u dit niet durven dan is het goed om de uitgeslagen tand in melk uit een vers geopend pak te bewaren en u zo spoedig mogelijk naar een tandarts te begeven. Indien u geen melk bij de hand heeft dan kunt u de tand ook in de zijkant van uw wang bewaren (liefst tussen de tanderij en de wang gezien de kans op het inslikken van de tand!)
Bij een dergelijke gebeurtenis is het ook goed om na te gaan of uw tetanusprik nog geldig is en laat een ander persoon u goed observeren gezien de kans op een hersenschudding of erger. Ga nooit zelf rijden.
Meer informatie zult u ontvangen van de behandelende tandarts.
Indien er een stuk van de tand is afgeslagen dan is het altijd handig om dit stuk in melk of water mee te nemen. Soms kunnen we het terugplaatsen met een beetje wit vulmateriaal.

De nabloeding

Na het trekken van een tand of kies of na een chirurgische behandeling zal de wond vaak nog enige tijd blijven bloeden. U heeft vaak al instructies gekregen, maar mocht het nu voorkomen dat de wond opnieuw begint te bloeden of blijft bloeden ( niet een paar druppels na bijv het eten door het bewegen van de wond) dan kunt u de volgende handelingen toepassen:
Bijt of druk met stevige druk een gaasje tegen de wond aan en houd u dit een kwartier vol. Kijk in dit kwartier niet steeds of de bloeding al gestopt is, maar blijf druk op het gaasje houden. Pas na een kwartier kijkt u of de behandeling geholpen heeft. Mocht u geen gaasje bij de hand hebben dan kan een droog theezakje met zwarte thee ( engelse melange, etc) ook uitkomst bieden. Mocht de bloeding niet stoppen of twijfelt u neem dan altijd contact op met een tandarts. Het is gevaarlijk om hiermee rond te blijven lopen!

De pijnklacht

Een pijnklacht is erg vervelend, maar vaak kan een pijnstiller enige dagen uitkomst bieden, indien u niet direct geholpen kan worden. Kies altijd een pijnstiller waar u geen problemen mee heeft gehad in het verleden. Voor de meeste personen is paracetamol de meest veilige pijnstiller. Lees altijd goed de bijsluiter en neem nooit meer dan voor uw leeftijd voorgeschreven wordt. Met name kinderen en oudere mensen moeten niet te zwaar beginnen en overschrijd nooit de maximale dosering die in de bijsluiter vermeld is (dit geldt ook voor het aantal dat u per keer mag innemen en de tijd die tussen twee innamen moet zitten!!). Houd er rekening mee dat de meeste pijnstillers pas na een uur goed gaan werken en wacht dit dan ook even af voordat u naar iets anders grijpt. Bij twijfel kan u altijd advies inwinnen bij een apotheek, huisarts of een tandarts. Mocht de pijnklacht toenemen of mocht er zwelling optreden dan is het altijd goed om contact op te nemen met een tandarts om advies in te winnen of tot behandeling over te gaan. Wacht hier niet mee tot ’s avonds laat. Mocht de pijnstiller helpen dan is het goed om zo snel als mogelijk contact op te nemen met uw eigen tandarts voor een afspraak. Langdurig gebruik van pijnstillers is slecht voor het lichaam en vaak worden de behandelingen moeilijker.

In de informatie op www.allesoverhetgebit.nl staan enkele voorbeelden en tips bij acute pijn en andere vervelende situaties aan uw tanden of mond.

Tandartspraktijk Dollardlaan

Openingstijden:

  • maandag
    08:15 - 16:00
  • dinsdag
    08:15 - 16:00
  • woensdag
    08:15 - 16:00
  • donderdag
    08:15 - 16:00
  • vrijdag
    08:15 - 16:00
  • zaterdag
    Gesloten
  • zondag
    Gesloten

Extra berichtgeving openingstijden

Adres:

Tandartspraktijk Dollardlaan
Dollardlaan 200 A
1784 BJ, Den Helder

Contact:

Telefoon: 0223 681 681
info@dollardlaan.nl